Nieuws

22-10-2018

Balanstraining bij enkelverstuiking ?

Een enkelverstuiking is de meest voorkomende sportblessure. Na een eerste verstuiking heeft een sporter een jaar lang een verhoogd risico op een volgende. Door het dragen van een enkelbrace of het doen van balanstraining kan een herhaalde verstuiking worden voorkomen. Sportarts Kasper Janssen deed onderzoek naar de effectiviteit van beide strategieën.

 

Bracen, balanstraining of een combinatie; welke optie werkt het beste om een enkelverstuiking te voorkomen? Kasper Janssen onderzocht dit door een jaar lang 384 sporters te volgen na een enkelverstuiking. De sporters werden verdeeld in drie groepen. Eén groep kreeg een brace voor tijdens sport voor één jaar. Een tweede groep kreeg een oefentol om thuis twee maanden op te trainen. Een derde groep kreeg een combinatie van beiden voor twee maanden. Janssen: “Na een jaar bleek dat bracen goedkoper is en meer enkelverstuikingen voorkomt dan trainen op een oefentol. Met andere woorden: balanstraining werkt goed, maar een brace nog beter!”

 

In een tweede onderzoek keek Janssen naar hoe voetballers, volleyballers en hardlopers drie verschillende brace typen waardeerden. Ze droegen tijdens sport afwisselend een soepele compressiebrace, stevigere veterbrace of stijve semi-rigide brace. Janssen; “De bracevoorkeur verschilt per sport. Voetballers en hardlopers geven de voorkeur aan de compressiebrace, terwijl volleyballers de voorkeur gaven aan de veterbrace.” Artsen en fysiotherapeuten kunnen sporters met deze kennis een beter braceadvies geven.

 

Kasper Janssen promoveerde op 7 september bij VUmc.
Promotor: prof. dr. W. van Mechelen en copromotor: dr. E.A.L.M. Verhagen

 

Bronvermelding : FysioActueel.nl

18-10-2018

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste zorgverzekeraar ?

Bent u al bezig met het kiezen van een zorgverzekering voor volgend jaar ? De zorgverzekeraars voeren al weer volop campagne. Wat ze daarbij helaas niet vermelden, is dat lang niet elke aanvullende zorgpolis voldoende dekkig biedt voor fysiotherapie. Kies uw verzekering daarom zorgvuldig. Behoefte aan advies of een eerlijke vergelijking ? Kijk op www.defysiotherapeut.nl. Dan weet u zeker dat u goed zit.

< 1 2 3 

Afspraak maken

Vul het online formulier in of Bel voor een intake gesprek

070 368 89 57

Maak een afspraak >

  • Eerste slide

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief