Val preventie

Jaarlijks vallen 1/3 van de thuiswonende 65 plussers in Nederland.

Elk jaar komen in Den Haag ongeveer 4500 65+ ers na een valongeluk terecht bij de spoedeisende hulp.

Vallen bij ouderen kan een veelvoud aan oorzaken hebben. Aan veel van deze oorzaken kan wat gedaan worden. Uw fysiotherapeut kan u hierin ondersteunen zowel aan huis als in de oefenzaal. Bij M&O kunnen wij u zowel therapie aan huis als in een oefenzaal geven.

 

Oorzaken waar de fysiotherapeut u in kan ondersteunen zijn onder andere:

  •  verminderde kracht
  •  verminderde balans
  •  vermindert uithoudingsvermogen
  •  vermindert reactievermogen
  •  advies over het omgaan met duizeligheid en het leren opstaan na een val

 

Spierkracht, lenigheid, evenwicht en reactievermogen zijn de risicofactoren voor valincidenten die als meest beïnvloedbaar beschouwd worden. Om de stabiliteit te bereiken die nodig is, moeten zowel beenspierkracht als evenwicht boven een drempelniveau gehouden worden. Zelfs mensen van in de 90 kunnen hun kracht en evenwicht voldoende verbeteren om zo valincidenten te voorkomen.

Het Otago thuisoefenprogramma is specifiek ontwikkeld om valincidenten te voorkomen. Het bestaat ui een serie in moeilijkheidsgraad toenemende beenspierversterkende en evenwichtsoefeningen en een wandelschema. De oefeningen worden individueel voorgeschreven tijdens een serie van 5 huisbezoeken door een getrainde therapeut en nemen in moeilijkheidsgraad toe. Het duurt ongeveer 30 minuten om de oefeningen uit te voeren. Van een deelnemer wordt verwacht dat zij 3 keer per week oefenen en 2 keer wandelen.

Afspraak maken

Vul het online formulier in of Bel voor een intake gesprek

070 368 89 57

Maak een afspraak >