Rug

Lage rugklachten komen veel voor in de westerse samenleving. In Nederland is het de meest voorkomende klacht van het bewegingsapparaat, 80% van de volwassenen heeft er wel eens mee te maken. Gelukkig verdwijnt rugpijn meestal spontaan binnen vier tot zes weken. Maar, als u er langer last van heeft, is het goed om te weten wat u hier zelf aan kunt doen.

 

Lage rugpijn wordt ook wel lumbago genoemd. Waar de pijn precies vandaan komt, is bij 90% van de mensen lastig aan te geven. De spieren rondom de wervelkolom kunnen verkrampen, ook wel bekend als "spit". Daarnaast kan de pijn uitstralen naar de bil of het been (ischias). Van deze klachten is de oorzaak aan te wijzen, zoals een hernia nuclei pulposi. Maar ook 80% van de hernia's geneest zelf.

 

Wilt u graag iets doen aan uw rugklachten, dan kunt u bij M&O fysiotherapie deelnemen aan een speciaal ontwikkeld trainingsprogramma. Dit programma is bedoeld voor volwassenen met klachten aan spieren, tussenwervelschijf, banden en gewrichten in de rug, maar ook voor revalidatie na bijvoorbeeld een herniaoperatie. Het trainingsprogramma duurt 12 weken, waarbij er twee keer per week wordt getraind in een zaal met diverse faciliteiten. Na deze periode is er de mogelijkheid om aan een vervolgtraject deel te nemen.

Het einddoel van dit programma is inzicht te krijgen in de eigen rugklachten: Hoe beweeg ik ? Hoe fit ben ik ? Waardoor krijg ik klachten en waardoor verminderen ze? Daarnaast is de belastbaarheid van de wervelkolom verbeterd en worden er minder rugklachten ervaren tijdens dagelijkse activiteiten.

 

De inhoud van het trainingsprogramma bestaat uit:

  • voorlichting over de functie van de wervelkolom
  • het aanleren van de juiste houding en beweging
  • het verbeteren van de lenigheid en de stabiliteit van de wervelkolom
  • het trainen van de kracht en de coördinatie van belangrijke spiergroepen

 

 

Afspraak maken

Vul het online formulier in of Bel voor een intake gesprek

070 368 89 57

Maak een afspraak >