Wat is COPD?

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longaandoeningen) en is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerken door een beperking aan de luchtwegen die niet omkeerbaar is. Zoals onder andere chronische bronchitis, waarbij de luchtwegen ontstoken zijn en longemfyseem, waarbij de longblaasjes kapot zijn en de zuurstofuitwisseling hierdoor beperkt wordt.

 

Wat is de oorzaak van COPD

Verreweg de belangrijkste oorzaak van COPD is (mee)roken. Rook veroorzaakt een lang aanhoudende ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Langdurig werken in een omgeving met fijnstofdeeltjes, zoals steenstof in de lucht kan ook tot een ontsteking leiden. De beschadiging van het slijmvlies verergert geleidelijk waardoor klachten vaak pas na het veertigste levensjaar merkbaar worden. Verder kunnen factoren zoals luchtverontreiniging en erfelijkheid een rol spelen. 

 

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Als u last krijgt van benauwdheid en hoestbuien als u zich inspant, is het begrijpelijk dat u liever geen lichamelijke activiteiten onderneemt. Maar het is voor u juist belangrijk dat uw conditie op peil blijft. Als u minder beweegt, krijgt u uiteindelijk meer klachten, waardoor u vervolgens nog minder gaat bewegen. Dit heeft invloed op uw kwaliteit van leven.

Fysiotherapie kan helpen om uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen. Heeft u problemen met slijm opgeven, dan kan de fysiotherapeut u helpen met het aanleren van effectieve technieken. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen de kortademigheid te verminderen.

 

M&O fysiotherapie is aangesloten bij een samenwerkingsverband van Haagse fysiotherapeuten met een specialisatie op het gebied van COPD. Laura de Jong en Julia Drenth zijn de behandelend fysiotherapeuten.

Afspraak maken

Vul het online formulier in of Bel voor een intake gesprek

070 368 89 57

Maak een afspraak >